Voor scholen

Teken een compliment, combineer tekenonderwijs en antipestonderwijs

Wat krijg je?

 • Een workshop die bijdraagt aan de verbetering van het zelfbeeld van kinderen, doordat klasgenoten elkaar beter leren kennen via een creatieve en interactieve manier. Wederzijdse complimenten worden omgezet in vrolijke portretten van elkaar.
 • De kinderen krijgen de portretten ingelijst mee en dat cadeau van hun klasgenoten is tot in de lengte der dagen een herinnering aan hun geweldig leuke ik.
 • De workshop biedt 2 voor de prijs van 1: tekenonderwijs én antipesthulp.

De workshop vindt aansluiting bij antipestprogramma’s. De leerlingen gaan de waarde van complimenten inzien. Elke leerling wordt individueel op een laagdrempelige manier even in het zonnetje gezet.

Omdat deze methode zich richt op alle positieve en leuke aspecten aan de leerling, zal de hele klas zich realiseren hoe leuk die leerling is. Ze leren hun klasgenoot beter kennen. De leerlingen zullen anders naar elkaar en naar zichzelf gaan kijken. Seeing yourself through the eyes of others – ofwel: jezelf zien door de ogen van anderen.

Pesten komt vaak voort uit onwetendheid en gelegenheid. Met een beter zelfbeeld ben je weerbaarder tegen onaardige opmerkingen en als de hele klas ziet hoe leuk iemand is, zal er ook geen ‘geldig excuus’ zijn om iemand een doelwit van persterijen te maken. Er ontstaat minder ruimte om te pesten, want er is meer respect voor elkaar.

‘Gewoon’, omdat je die ander beter kent. De leerlingen leren bovendien omdenken; wat je niet leuk vindt aan jezelf, vindt een ander misschien wél heel erg leuk aan jou.

Het is een workshop die:

 •  Leerlingen helpt om elkaar beter te leren kennen, de waarde van complimenten in te zien, een beter zelfbeeld te krijgen en een blijvende herinnering biedt aan deze creatieve en verlichtende ervaring.
 • De school helpt de sfeer binnen de klas te verbeteren, de leerlingen creatief bezig te laten zijn en het imago van de school te boosten.
 • Ouders een manier biedt om hun kinderen een beter zelfbeeld te geven, verborgen creatieve talenten te laten ontdekken met een tastbare, blijvende herinnering aan de leuke ik van en voor hun kinderen.

Voor wie is deze workshop geschikt?

Deze workshop is bedoeld voor klassen van het PO en VO, van groep 4 in het basisonderwijs t/m de derde klas in het voortgezet onderwijs. Ideale groepsgrootte: 5 à 15 leerlingen.

Hoe lang duurt een workshop?

Een workshop op locatie duurt 1 uur en 45 minuten incl. spullen klaarzetten.

Waar vindt de workshop plaats?

De workshop vindt plaats in een klas- of tekenlokaal. Tafels, stoelen, goede belichting en een smartboard of anders een whiteboard moeten voorhanden zijn. Materialen zijn bij het tarief inbegrepen en neem ik mee.

Wie geeft de workshop?

ik, Lisa Poot, eigenaar van BoostCartoon.

Niet alleen ik kan ervoor zorgen dat iemand een compleet persoonlijk en uniek aandenken krijgt, waaruit blijkt hoezeer de ontvanger gewaardeerd wordt. Iedereen kan dat, zeker leerlingen, en ik help daarbij.

Met mijn jarenlage ervaring als werknemer in het onderwijswezen, begrijp ik hoe belangrijk teamdynamieken en het zelfbeeld zijn. Deze achtergrond helpt mij enorm bij wat ik nu te bieden heb.

Voorbeeld van de tekenstijl

Hoe ziet een workshop eruit?

 • in groepjes van 3 maken de leerlingen een lijst met positieve eigenschappen van elkaar
 • de positieve eigenschappen worden vertaald naar een portret (hoofd, lichaam, eigenschappen en hobbies)
 • elke leerling krijgt het portret over hem/haar ingelijst én gefixeerd mee naar huis. Zo blijft het levenslang mooi, zonder invloed van licht of UV

Investering

Scholen moeten kunnen aantonen dat ze antipestbeleid voeren en antipestmaatregelen inzetten. Deze workshop valt onder een dergelijke maatregel en draagt bij aan de verantwoording naar het Ministerie van OCW. Het kan dus heel goed zijn dat jouw school dit uit een subsidiepot kan betalen.

De investering voor een workshop van 1 uur en 45 minuten gebaseerd op een groep van maximaal 15 leerlingen is € 395,- excl. btw. Dit is inclusief:

 • alle materialen
 • fixeren en inlijsten
 • reiskosten

Bij een groep groter dan 15 leerlingen komen uiteraard extra materiaalkosten kijken en is de prijs in overleg af te stemmen.

Neem contact op voor het aanvragen van een offerte.

Mario Verkooijen – Docent Beeldende Vorming

Ik heb Lisa een proef BoostCartoon-workshop bij mij in de klas laten doen in ruil voor feedback, omdat je met dit project pas in de praktijk goed kunt inschatten of het werkt. Ik wilde haar die gelegenheid bieden.

Ik denk dat dit een heel leuk concept is voor scholen binnen een project tegen pesten of tijdens een introductiedag, voor klas 1, 2 en misschien klas 3. Binnen bedrijven zou het wellicht ook kunnen. Ik zou het aanbevelen.

Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.